Sakal erkeklerde çene, yanak, boyun kısmında büyüyen kıllara denilmektedir. Gür ve düzenli sakallar estetik olarak tercih edilmektedir. Bu sebeple sakal ekimi günümüzde popüleritesi yüksek nakil işlemleri arasında yerini almıştır.

Kimi erkekler için sakal bakımı ve dolgun görünüm son derece önemlidir. Bu sebeple de sakalsızlığın kesin çözümü sıklıkla aranan konulardan biridir. Bilindiği gibi sakal oluşumunda çoğunlukla 17 ile 20 yaş arası kritik bir dönemdir. Bir takım sebeplere bağlı olarak sakal sorunları bu yaşlarda kendini göstermektedir. 20 yaş itibarıyla sakal çıkmayan kişilerin kalıtsal nedenler, cilt hastalıkları ya da hormonal bozuklukların araştırılması için bir uzmana başvurması gerekir.

Seyrek sakalın gürleşmesi için neler yapılabilir, konusu çeşitli şekillerde gündeme gelmektedir. Seyrek sakala sahip olma ya da sakal çıkmama gibi durumlar erkekleri fiziksel ve psikolojik olarak rahatsız edebilmektedir. Bu sebeple seyrek sakalın gürleşmesi için neler yapılabilir, konusu sıklıkla araştırmaktadır. Seyrek sakalları dolgunlaştırmak için çeşitli doğal yollar öne sürülüyor olsa da daha gür sakal için kalıcı ve en etkili yöntem sakal ekimidir.

Sakal ektirmeyi düşünenler, konuyla ilgili kaygı yaşayabilirler. Bu noktada sakal ekimi nasıl yapılır, sakal ekimi nedir, sakal ekiminde ekilen sakallar ömürlük müdür, şeklinde soruların cevap bulması gerekebilir.

Sakal Ekimi Nedir?

Sakal ekimi vücutta dökülmeye dirençli sağlıklı kıl köklerinin sakalların seyrek olduğu ya da çıkmadığı bölgeye nakledildiği bir operasyondur. Bu operasyonda donör bizzat hastanın kendisi olmaktadır. Sakal bölgesinde yaşanan kıl kaybı ya da seyrek sakal gibi sorunların son bulması amacıyla sağlıklı kökler, sakal çıkması ya da sakalın gürleşmesinin hedeflendiği bölgelere transfer edilmektedir. Bu açıdan bakıldığında sakal ekimi transplantasyon operasyonu olarak görülmektedir.

Kalıtsal faktörler ya da sakal bölgelerinde oluşan travmatik yaralanma, yanma, operasyonlar gibi durumlar kalıcı biçimde kıl kaybına sebebiyet verebilir. Bu durumlarda sakalın gür bir şekilde çıkmasını isteyenler, kalıcı ve kökten bir çözüm olan aynı zamanda da doğal sonuçlar veren sakal ektirme operasyonu yaptırabilirler.

Sakal Ekimini Kimler Yaptırabilir?

Sakal ektirme bir tür kıl nakil işlemidir. Hastalarda kılların güçlü ve yoğun biçimde bulunduğu bölgelerdeki kıl kökleri alınarak sakalın hiç çıkmadığı ya da seyrek olarak çıktığı bölgelere taşınır. Sakallarının daha dolgun ve gür görülmesini isteyenler, sakal ekimi herkese yapılabilir mi sorusunu sorabilirler. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli şey sakalların dökülmesi ya da sakalsızlık gibi problemlerin medikal yollarla tedavisinin olması durumunda, sakal ekiminden önce medikal yöntemlere başvurulur. Sakalların krem ya da ilaç gibi harici yollarla geri kazanabildiği durumlarda sakal ekimi yaptırılmasına gerek duyulmamaktadır.

Sakal ekimi hangi durumlarda yapılmaktadır?

  • Sakal ekimi 21 yaşından büyük kişilere uygulanabilir,
  • Yanma gibi travmatik yaşantılar sonucunda oluşan sakal kayıplarının tedavisi için sakal ekimi uygulanabilir.
  • Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın sakal ve bıyıkları seyrek çıkanlar da ekim için uygundur.
  • Hiç sakal çıkmayan kişilere, talepleri doğrultusunda sakal nakli yapılabilir.
  • Sakal ekiminin uygulandığı kişilerden bir diğeri de cinsiyet değiştirenlerdir.

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakal ekimi öncesinde hastayla ön görüşme yapılır. Kişinin sakal kaybı ile alakalı herhangi bir hastalığının olup olmadığı tahlillerde incelenir. Sakalın daha gür çıkması için herhangi bir medikal tedavinin yararlı olup olmayacağı araştırılır.

Yapılan tetkikler sonucunda hasta sakal nakline uygun görülürse, operasyonla ilgili bilgilendirilir. Nakil işlemi:

  • Donör bölgeden güçlü kıl köklerinin toplanması,
  • Sakal ekilecek alanlara kanalların açılması,
  • Toplanan donörlerin açılan kanallara nakledilmesi,
  • Nakil işlemin sonrasında kontrollerin yapılarak hastanın süreç hakkında bilgilendirilerek taburcu edilmesi, aşamalarından oluşmaktadır.

Sakal Ekimi Ağrılı ve Zor Bir İşlem midir?

Sakal ekimi saç nakil işlemleri içinde yer alan basit bir operasyondur. Bu operasyonda hastanın nakil işlemi sırasında herhangi bir acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır.

Sakal ekimi deneyimli ve alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Profesyonelce gerçekleştirilen sakal nakli sonrasında beklenmedik etkilerle karşılaşma riski yok denecek kadar azalmaktadır.

Günümüzün gelişmiş teknoloji ve alt yapısı sayesinde, klinik ortamlarda, steril koşullarda ve titiz biçimde gerçekleştirilen sakal ekimi güvenli bir işlemdir. Sakal ekimini takip eden günlerde işlem esnasında yaşanan kan pıhtılaşması gibi durumlar nedeniyle, hafif kızarıklıklar yaşanabilmektedir. Pıhtılaşmadan kaynaklı kalıntılar operasyondan bir ya da iki gün sonra temizlenmektedir.

Sakal Ekimi Fiyatları Ne Kadardır?

Sakal ekimi ücretleri hastanın durumuna ve hastaya ekilecek greft sayısına göre değişiklik gösterir. Sakal ekimi fiyatları greft ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Sakalların tamamen kaybolmuş olması, sakal seyrekliğinin boyutu veya köselik durumuna bağlı olarak fiyatlar değişiklik gösterir. Ayrıca sakal ekimi ne kadar geniş bir alana yapılırsa ücret de buna bağlı olarak artmaktadır. Daha dar alanlarda gerçekleştirilen nakillerde ücret düşmektedir.